maanantai 7. maaliskuuta 2016

Lankojen värjäystä

 Voi että mie oon INNOSTUNU! Voiko olla mukavampaa ja mielenkiintosempaa puuhaa kun tämä luonnonväreillä värjääminen? Nyt on vaan ongelmana tähän aikaan vuodesta tuo luonnonvärien saanti!

Hilman ja Helmin villoista kerittyjä lankoja ensin pesen hienopesuaineella käsin ja sitten huutelen puhtaiksi.
 Sipulinkuoria keittelen n.1 tunnin ja sitten siivilöin kuoret pois.
 Alunalla puretetut langat sitten vaan väriveteen ja n. tunnin annan ne porista n.80-90 asteisessa liemessä.
Ja a vot kun tulee kauniita värejä! Alimmat on värjätty ensin sipulinkuoriliemessä ja sitten kirkkaammat oli jälkivärjäyksessä loppuliemessä vuorokauden.

Nyt olen värjännyt jo siis sipulilla, kävyillä ja kurkumalla. Parhaillaan porisee tutulta saamani ammattoliemi (hedelmäpensaan kuori). Sain myös kuivattua veriseitikkiä, josta pitäisi tulla punaista. Vihreänsävyjä vielä kaipaisin...Oiskohan kellään meilläpäin koivunvihtoja? Niitä kun keittelisi pitäisi langasta tulla vihreänsävyistä. Tämä innostus vie ihan mennessään....Vaari ja Neiti vähän valittaa tuoksuista ja sotkuista, mutta enhän minä Peppi Pitkätossu malta kesää odottaa, että ulkona sais keitellä! Sitäpaitsi tarvitsen tulevaan Näpsä näyttelyyn materiaaleja!

5 kommenttia:

Eeviregina kirjoitti...

Onpas tutun kuuloista! Värjäykseen jää todellakin koukkuun.
Kesällä löytää paljon materiaalia ja keräänkin sitä talteen syksymmälle. Veriseitikeillä saa upeaa punakeltaista väriä, samoin lupiinin lehdillä kirkasta vihreää.
Kiven päältä kun rapsuttelee tummaa pintaa, kiventieraa, siitä saa upeaa tumman ruskeaa. Se muhu vaan pitää laittaa harso- tms. pussiin keiton ajaksi, muuten siitä tulee liian sotkuista.
Kokeilin myös marja-aronian marjoja ja siitä saa punalilaa väriä.
Aurinkoista kevättä ja iloisia kokeiluja!

Anonyymi kirjoitti...

Punasipulin kuorista tulee todella nätti vihreä sävy niin vaaleaan kuin harmaaseenkin lankaan.

Kirsti kirjoitti...

Ihanaa naistenpäivää ♥

Mimmi kirjoitti...

Voi mulla olis koivunlehtiä! Pitääkö mun laittaa niitä sulle kirjekuoressa tulemaan? :D

Aikku kirjoitti...

Wau! Upeita lankoja! Itse en ole kokeillut värjäämistä. Yritän joskus tarttua puikkoihin ja kutoa jotain tässä arjen kiireessä. Nyt on Ruska-langasta tulossa lapaset.