torstai 8. lokakuuta 2015

Eskari ja viskari

 Kävin "kylässä" päiväkotimme eskarissa ja huomasin katossa koristeena olevat A-kirjaimet. Lapset olivat tehneet värikynänpätkistä hienoja A.kirjaimia samalla kun tutustuivat tähän kirjaimeen.


Kuulin, että I-kirjainkin on jo tullut tutuksi. He myös ompelivat vohvelikankaalle kyseisen kirjaimen ja näin se jää mukavasti mieleen. Mikähän kirjain on seuraavaksi ja mitenkähän se on aikomus toteuttaa?

Meidän päiväkodissa on ihana eskari! Siellä on 21 lasta, 2 lastentarhanopettajaa ja 2 avustajaa. Osatoillamme ei paljon ole yhteistyötä, kun on omat opetussuunnitelmat. Ulkona näemme päivittäin ja yhteisiä laulu ym. hetkiä vietämme välillä liikuntasalissamme.

Meidän 3-5 vuotiaiden ryhmässä missä itse työskentelen on tällä hetkellä 21 lasta, lastentarhaopettaja ja 2 lastenhoitajaa. Meidän viskarit siis 5-vuotiaat tekevät ja pelaavat haastavimpia juttuja kuin pienemmät kun toimimme välillä pienryhmissä. Meillä on ihana ryhmä ja ryhmäkokokin on sopiva. Tällä hetkellä meillä on teemana Suomen metsä ja sen eläimet. Teimme oman pienoismetsän sisälle lasten metsäretkellä keräämistä sammaleesta, risuista, varvuista, oksista ym. Nyt viikottain ilmestyy metsään uusia eläimiä. Tällä viikolla on ilmestynyt ketut, mäyrät ja hämähäkit. Olemme laulaneet aiheeseen sopivia lauluja ja teimme myös kettunaamarit.

Vaikka korvat on välillä kovilla ja väsyttää työpäivän jälkeen niin silti koen työni mukavaksi ja sillä on merkitystä! Tämän päivän lapset tarvitsevat aikuista joka on läsnä ja välittää :)

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Olet onnellisessa asemassa, kun saat tehdä työtä, josta pidät. Mediassa on viime päivinä ollut esillä, että nykyisin 3-vuotiaissa on yhä enemmän lapsia, jotka eivät vielä puhu ikänsä tasoisesti. Kiinnostaa, näkyykö tämä ilmiö teidän päiväkodissanne. t. Ella

Anonyymi kirjoitti...

Kuulostaa ihanalle. Pitäisiköhän muuttaa :)

Toivottavasti teidän päiväkodissa ymmärretään myös se, että lapset tarvitsevat hoivaa. Erityisesti nykyisin. Niin moni pieni joutuu jo ihan pienestä huolehtimaan ihan liikaa itsestään. Aikuiset ylpeänä selittävät kuinka pikku Matti jo pukee itse ja tekee vaikka mitä. No on hienoa, että lapsi oppii. Kuitenkin pienet ihmiset tarvitsevat perään katsomista ja ohjausta, että vaatteet ovat oikein päin ja niitä on riittävästi. Tarvitsevat sitä, että hoitaja ottaa syliin, kun pukevat. Meillä on ihan liikaa lapsi, jotka eivät saa riittävästi syliä ja aikuisen läheisyyttä. he eivät välttämättä osaa ottaa sitä edes vastaan. Tärkeintä ei ole, että lapsi osaa kaiken 3-5 vuotiaana. Tärkeintä on se, että hän osaa isona ja on saanut tankata läheisyyttä pienenä.

En koskaan unohda, kun olin keikalla tuossa isossa kaupungissa. Siellä oli sellainen tuttisuu, reilu 1 vee. lapsi joka juuri oli oppinut kävelemään kunnolla. Otin hänet syliini riisuakseni häneltä talvihaalarin. Vakkari hoitsu tuli ja sanoi:"Ei sitä saa riisua. Se osaa jo itse." Ikinä en tuota unohda, niin järkytyin. Kyllä minä kotona riisun ja puen 4 veetä tarvittaesa, vaikka tiedän, että osaa sen tehdä tosi näppärästi. Ja se tarvittaessa on tosi usein neitin mielestä :D

Niin se vain on, että tärkeintä on aikuisten omat jutut ja asioista helpolla pääsy. Joskus mietin, että miksi niitä lapsia hankitaan. Miksi mennään päiväkotiin töihin, jos tärkeintä on päästä töistään helpolla.

Sirkku

Anonyymi kirjoitti...

Hei,olet siinä kyllä oikeassa kun sanot,lapset tarvitsevat ennenkaikkea
läsnäolevaa aikuista.Lisäisin siihen liittyen aidon lapsen kuuntelemisen ja kuulluksi tulemisen.Monesti tuntuu että,kaikki muu puuhastelu
on ryhmien tavoite ja leikki joka on minusta lapselle tärkeintä jää vähäiseksi.Toki täytyy olla ikätasoista monipuolista toimintaa,mutta myös leikille jätetään runsaasti aikaa.Teet todella arvokasta työtä ja lapsilta saa kyllä rehellisen ja aidon palautteen työstä.

Terveisin Merja

MaMMeli kirjoitti...

Kiitos hyvistä kommenteista!!!! Teen joskus postauksen omista arvoistani lastenhoitajana....mutta heti voi sanoa, että hoiva ja leikki kuuluu tärkeimpinä asioina minun arvomaailmassani <3