maanantai 20. elokuuta 2012

Mammelin maanantai

 Kuvat eivät nyt paljon liity tähän postauksen tekstiin, mutta kun ei niin sopivia ollut ajattelin, että laitampas nämä:)

Kun kyselin arvonta postauksessani, että mistä jutuista tykkäätte, Tirriliisa sanoi, että mammelin tavallisesta päivästä haluaisi lukea. Nyt siis kerron ihan tavallisesta maanantai-päivästä:

Kello soi aamulla 07.10 (koska olen välivuorossa, joka alkaa 08.00) ja Vaari pomppaa ylös. Mammeli vetkuttelee vielä sängyssä ja nousee n. 07.20. Puen päälleni ja vien koirat aamu pissalle. Sillä välin vaari keittää joka aamuisen kaurapuuronsa ja laittaa Almalle sapuskat. Minä annan Ninnille ruuat ja kissoille myös. Itse syön kanamunaleivän ja syöksyn ulos.


 Vaari ruokki lampaat ja minä kanat. Hyppään autoon ja Vaari vie minut töihin päiväkodille n.7km. Annan pusun vaarille melkein tasan 08.00 ja tämä tapahtuu joka aamu, paitsi jos olen suuttunut....ja se on harvinaista tähän aikaan aamusta;)

Riisun töissä ulkovaatteet, pesen kädet ja menen osastolle moikkaamaan aamuvuorolaista ja jo siihen mennessä tulleita lapsia halailen, joita tänä aamuna oli 6 alle 3v. Haen aamupalakärryn ja vien sen meidän ruokahuoneeseen. Pesen lasten kädet ja sitten avustan lapsia ruokailussa. Melkein kaikki syövät itse, mutta täytyy muistuttaa, että älä kaada maitoa, istu eteenpäin, älä syö käsin, älä ota toisen leipää ym. Lapsia tulee vielä 3 kesken ruokailun ja heillekkin annetaan aamupalaa. Kun n.puolet lapsista on syönyt siirryn heidän kanssaan leikkimään toiseen tilaan. Menemme"kotikeittiöön" leikkimään, jossa lapset hoitavat nukkevauvoja ja tekevät leikkiruokaa. Mammeli taas muistuttelee, ethän ota toisen kädestä, leluja ei saa heitellä, älä mene toisen päälle, älä laita nuken tuttipulloa suuhun jne. joka kerta yritän kiinnittää lapsen huomion leikkimiseen, kun kiellän jostakin.Sitten vessatan lapset( siellä jatkuu....älä roiskuta vettä, ei saa tukistaa kaveria,älä laita käsiä pottaan jne) Puen lapset ulkovaatteisiin, tämän päiväisen ryhmäni lapsista yksi osaa pukea itse miltei kokonaan ja häntä vain avustan.
 Menemme ulos leikkimään lasten kanssa toiset ryhmäni hoitajat tulevat omien ryhmiensä kanssa myös ulos. Leikimme, keinumme, laskemme mäkeä, teemme hiekkakakkuja lasten kanssa, niistä joka välissä nuhaneniä. Välillä joku heittää hiekkaa toisen päälle, seisoo keinussa, vie n. 10 toisen lippiksenpäästä ym. ja selvitämme tilanteita ja ohjaamme pyytämään anteeksi. Lähdemme sisälle n. 10.40 taas pienissä ryhmissä. Riisun ja ohjaan riisumisessa lapsia, pesemme kädet ja menen laittamaan valmiiksi hetkostyynyt "hetkoselle". Olen siis välivuorossa ja vuorooni kuuluu hetkosen pito. Ohjaan lapset tyynyille istumaan ja yhdessä tarkastelemme lasten leluja, koska tänään on ns.lelupäivä. Sen jälkeen laulamme lauluja kesästä...esim. Hämähämähäkki, soudetaan ym. Tällä välin aamuvuorolainen on jakanut lasten lautasille ruuan ja naidot mukeihin. Päästän lapset yksitellen hetkoselta syömään, heille annetaan käsidesit ja ruokalaput ja he alkavat syömään. Minä kokoan tyynyt ja laitan nukkarin kuntoon päivälepoa varten. Sitten menen avustamaan ruokailussa. Syönnin jälkeen otan keskimmäisen ryhmän, riisun, vessatan ja vien nukkariin. Lapset silitellään uneen melkein kaikki, koska suurin osa on alle 2v. Kun lapset ovat nukahtaneet menen välivuorolaisena itse syömään ja soitan vaarille höpinäpuelun;) Ruuan jälkeen on koko talon palaveri, koska on maanantai. Toimin tänään palaverissa kirjurina ja samalla juon kahvin. Sitten menen päästämään nukkarista iltavuorolaisen ja kello on 13.00. Pikku hiljaa lapset alkavat heräämään ja koska on maanantai viimeisimmät jaksavat aukaista silmänsä juuri ennen klo:14.00. Vessatan, puen ja siirrymme välipalalle. Joku lapsista heittää lautasen lattialle ja selvitän tilanteen. Avustan välipalalla ja otan ensimmäisen porukan leikkimään. Pesen muutaman kakkapyllyn ja lähdemme ulos n.15.00. Ulkona taas keinutan, leikin hiekkaleikkejä ja seuraan lasten touhuja....selvitän riitatilanteita ja haen pikkuisia pois isompien lasten leikeistä ja poimin lippiksia ja hattuja pitkin pihaa ja laitan niitä takasin päähänn.100 kertaa;) Kello alkaakin olemaan niin paljon, että mammelin työpäivä on päätöksessä. Vaari hakee minut 16.00 töistä ja käyn kaupassa.
Kuvassa olevat pussit tein markkinoille Tilda-paperista, joihin sai pakattua koruja.


Kotiin tullessa ruokin kanat ja Vaari taas lampaat. Söin puskista vadelmia ja mustiaviinimarjoja.Vaari ja Neiti lämmittävät eilistä makaroonilaattikoa ja sitten Vaari keittää kahvit. Minä luen paikallissanomia. Kahvin jälkeen minä ja Neiti lähdemme lähikaupunkiin kirppikselle siivoamaan myyntipöytäämme ja käymään halppiskaupassa ostamassa koiran ja kissanruokia. Pyörimme ja hyörimme siellä ja ostan myös tulevalle lapsenlapselle sopivaa lankaa, josta kudon ehkä sukat ja tumput. Kotiin tultuani soittelin siskolleni, nuoremmalle pojallemme ja esikoisellemme. Täyttelin tiskoneen ja meni yläkeraan tietokoneelle katsomaan sähköpostini ja blogini. Käytin almaa ulkona lammasaitauksessa juoksemassa ja Helmikin innostui Alman kanssa kisailemaan. Koska olen nuhainen ja minulla on kurkkukipeä käytän sitä tekosyynä ja oleskelen vain koko loppuillan;) Puolen yön aikaan laitan silmät kiinni ja kömmin Vaarin kainaloon luultavasti niin kuin jo yli 30 vuotta olen tehnyt:)

Tälläinen oli mammelin tuikitavallinen maanantai!

9 kommenttia:

tuksu kirjoitti...

Ja se "tulkitavallinen" on sitä oikeaa elämää!
Ihana juttu!
tuksu

Riitta kirjoitti...

Ihana kerronta päivästäsi ! Siinä oliniin paljon tapahtumaa ettei Mammelille paljon huilihetkiä jääny ;)

Sari kirjoitti...

Ihana päivä!=)

hansku kirjoitti...

IHANAA ARKEA,sinulla on sana hallussa ja kirjoittamisen lahja!

Unelma kirjoitti...

Oli mukavaa lukea päivästäsi. Meikämummeli ei enää tuossa vauhdissa mukana pysyisi.
Kaikkea hyvää toivon sinulle ja perheellesi.

Anonyymi kirjoitti...

Hei!

Tosi kiva juttu päivästäsi!!
Kovasi kiinnosti työpäiväsi, kun itsekin työskentelen päiväkodissa pienten osatolla. Kyselisinkin, että onko teillä omat vakio pienryhmät tai jopa omahoitajasysteemi ryhmsässänne? Mielelläni lukisin kommenttejasi niiden toimivuudesta!!

Meitä omahoitajasysteemiin siirtyminen askarruttaa, kun monesti lapset "valitsevat" itse kuka hoitaja muodostuu heille läheisimmäksi, ja silloin se on niin luontevaa eikä väkisintehtyä.

Aurinkoisia syyspäiviä toivottelee Päivi

PikkuBertta kirjoitti...

Kovin tuntuu tutulle päivän kulku ainakin puoleenväliin työpäivää...onneksi saan jo iltapäivän olla "eläkkeellä".Tänään mulla olikin siten varattuna lääkäriaika,kun vanhuus ei tule yksin...tään mammelin lonkkia on ruvennut pakottamaan ihan tosissaan...limapussin tulehdus molemmissa lonkissa ja sain kortisonipistot ja särkylääkkeet mukaan...huomenna jatketaan taas töihin...

Hyvä me,jaksetaan:)

tarutikki kirjoitti...

Tutun kuuloinen päiväjärjestys töissä. Minulla touhut vähän erilaisia, kun teen töitä yli 3-vuotiaiden kanssa. Mutta sitähän se on lapsen kuuntelemista, ohjaamista, hellittelyä ja perustarpeista huolehtimista, oli lapset minkä ikäisiä tahansa.
Mukavia työpäiviä!

Pohdiskelija kirjoitti...

Kiva päivä. Ja niin turvallisen tavallinen <3