lauantai 18. toukokuuta 2013

Leipomispäivä

 Mammelilla oli tänään leipomispäivä. Kokeilin ensimmäistä kertaa texmex-piirakkaa ja tykkäsin. Ohjeen löysin Yhteishyvän ruoka-liitteestä. Tein ohjeen kaksinkertaisena, koska halusin ison pellilisen tuota piirakkaa. Lakkiaisissa sitä tarjotaan yhtenä suolaisena. Leikkasin pellilisen kolmionmallisia paloja ja aion tehdä illalla myös pellilisen kinkkupiirakkaa, jotka leikkaan myös kolmioiksi.

Texmex-piirakka

Ainekset

13 annosta
250 g
margariinia
4 dl
hiivaleipävehnäjauhoja
1 tl
leivinjauhetta
1 rkl
tacomausteseosta
1 prk
maitorahkaa (250 g)
Täyte
400 g
jauhelihaa
1 rkl
öljyä
1
sipuli
2 rkl
tacomausteseosta
ripaus
suolaa
ripaus
rouhittua mustapippuria
2 rkl
tomaattipyreetä
1 dl
valmista salsakastiketta
Voiteluun
1
kananmuna

Ohjeet

Nypi kulhossa pehmeä rasva ja keskenään sekoitetut kuivat aineet. Lisää joukkoon rahka. Sekoita tasaiseksi. Kääri taikina kelmuun ja siirrä jääkaappiin. Ruskista jauheliha öljyssä ja lisää joukkoon hienonnettu sipuli ja mausteseos. Mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita joukkoon tomaattipyree ja salsakastike ja anna jäähtyä.
Jaa taikina kahteen osaan. Kauli levyt suorakaiteen muotoisiksi ohuiksi levyiksi. Levitä toiselle levylle jauhelihaseos. Nosta päälle toinen levy ja taita reunat pohjan alle. Voitele piirakka munalla ja pistele kanteen reikiä. Paista 225-asteisen uunin keskitasolla noin 20 minuuttia.

 Bostonkakkuja tein tosca-kuorutuksella 4kpl. Pöytään laitettaessa laitetaan päälle vielä tomusokeria koristeeksi. Kaksi jäädytettyä valkosuklaakakkua tein myös pirkan-ohjeella. Leipomukset laitan pakastimeen odottamaan juhlapäivää.
Neiti väsäsi eilen kutsukortteja apunaan veljensä vaimo.....ettei vaan touhu olisi jäänyt viime tippaan! No, viimeistään maanantai-aamuna kutsukortit ovat postissa:)

Tähtisilmä ja Prinsessa oli vanhempineen yö-kylässä mammalassa:) Kävimme heidän kanssaan Jäminkipohjan tekstiilissä katsomassa terassin tyynyihin uutta kangasta. Olen viimeksi käynyt n. 20 vuotta sitten siellä ostoksilla. Liiketila on ankea ja ei ole muuttunut miksikään, mutta kangasvalikoima oli hyvä. Kauppias lupasi ommella minulle rottinkikalusteen pääliset ja näin helpottaa vähän mammelin hommia! Kävimme myös Kallenaution kestikievarissa kahvilla ja samalla katsomassa kesätöitään tekevää Neitiä. Tänä kesänä neitonen saa työskennellä n.3-4 päivää viikossa idyllisessä ympäristössä myyden kahviotuotteita. Hienoa, että saa tälläistäkin työkokemusta:)

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos ihanista ohjeista. Kerrohan Mammeli suunnitteletko ruoka- ja raaka-aine ostokset ajoissa ja hyvin vai tuleeko pikamatkoja kauppaan kun aineet loppu?
terveisin "Tuli tomaattipyreen puute".

Heli kirjoitti...

Voi miten ihan silmät suureni kun luin että kävit Jäminkipohjan tekstiilissä. Se on kyllä niin legendaarinen paikka... ja aina vaan hengissä, en voi käsittää. Todellakin se on ankea paikka ja taitaa ne kankaatkin olla osittain sieltä 20 vuoden takaa... itse asiassa jo kauempaakin.

Mä olen asunut siellä "kylällä" olevassa kerrostalossa vuosina 1987-1992, siinä takana missä ennen oli kauppa ja pankki (nykyään ovat kai jotain kirpparia tms?). Ja ostelin monet kankaat sieltä Tekstiilistä... Kylä oli silloin ihan vielä voimissaan, nykyisin saan melkein ahdistuskohtauksen kun ajan siitä läpi, se on NIIN ankea ja kuollut!!! Pelkkä ajatuskin jotenkin tekee pahaa, se on kuitenkin paikka missä olen asunut "kukkeimman nuoruuteni".

Ja jos yhtään sitä Jämäriä enemmän tunnet, niin siellä oli ennen meidän isän puusepänverstas. Se paloi vuonna 1994 maan tasalle ja siinä paikalla kasvaa nykyään jo aika sankka puusto, kivijalka vielä näkyy kun osaa katsoa. Tontti on edelleen veljeni omistuksessa. Sen tontin ohi ajaminenkin on jotenkin todella suuria tunteita herättävä hetki, ehkä myös siksi että isäni on kuollut ja se paikka tuo aina isän mieleen.

MaMMeli kirjoitti...

Hei Heli!
Tiedän ne kerrostalot ja kun asuimme Vilppulassa kävin Jäminkipohjassa ja Ruovedellä aina silloin tällöin. Isäsi puusepänverstasta en tiedä, mutta hauska kuulla, että olet tuolla asunut:)