tiistai 17. elokuuta 2010

Arvoitus ja ulkoilua pihapiirissä

Tiedätkös mitkä nämä ovat tässä kuvassa? Ja mihin niitä käytetään? No, ne on "liikennevalot". Meidän päiväkodissa on käytössä isojen ryhmässä ja eskarissa nämä. Ovat muuten hieno keksintö ja toimivat hyvin, vaikka moni ei sitä aluksi meinaa uskoa. Vihreää väriä käytämme ylivoimaisesti enemmän. Sitä näytämme lapselle/lapsille, kun leikit sujuvat, lapsi auttaa kaveriaan, joku asia viedään paikalleen, mukava ruokarauha on syödessä yms. Sanallisen positiivisen palautteen kanssa näytämme vihreää. Voi, kun lapsi on iloinen ja muutkin kaverit huomaavat, kuinka "minua"kehutaan:) Keltainen väri tarkoittaa, että korjaa käytös. Esim, jos häiritsee muita tai tekee jotakin sellaista, mistä ollaan sovittu, että ei toimita niin. Tämä keltainen näyttää tavallaan varoitusta, mutta ei aina tarvitse sanoa lapselle Ei sitä, ei tätä. Tai esim. nukkarissa voi näyttää muiden rauhaa häiritsemättä, että nyt suu suppuun ja rauhoitu:) Punainen väri tarkoittaa jäähyä ja se annetaan kahden keltaisen jälkeen. Meillä on käytössä ns. jäähypenkki ja sinne lapsi menee hetkeksi miettimään ja keskustelemaan aikuisen kanssa asiasta. Punaista ei todellakaan tarvitse usein esim. tänä alkaneena kautena en ole joutunut vielä kenellekkään lapselle punaista vilauttamaan. Erityislasten kanssakin nämä liikenne valot toimii hienosti! Olen kuullut, että esim. adhd-lasten kanssa nämä ovat kotonakin hyvä apuväline.
Se siis työjutuista siirrytäämpä vapaalle:) Meidän pihapihlaja tekee paljon marjoja, taitaa siis tulla vähäluminen talvi.
Alman kanssa pissareissulla. Hyvin jo käy ulkona tarpeillaan, mutta välillä lirauttaa vielä lehden päälle sisällä. Huomenna ostan portin Jyskistä ja alan totuttamaan Almaa kodinhoitohuoneeseen nukkumaan. Pakko on ajatella järkevästi, kun Alma kasvaa niin kodinhoitohuone on paras yö paikka. Huutoa tulee varmasti muutamana yönä!!!
Ja nämä kaksi ahmattia tulevat melkein verkon läpi, kun näkevät, että mamma tuo töistä ruuanjätteitä. MÄÄÄÄÄÄÄ......

11 kommenttia:

Heli kirjoitti...

Voi kun hyvä juttu nuo liikennevalot. Meillä on kotona ADHD-poika joka tosin on jo 11v, pian 12v, että ei taida enää paljon liikennevalot auttaa. Tosi rankkaa kun koko ajan pitää olla komentamassa ja noottia antamassa, olen välillä niin loppu tämän pojan kanssa.. kun ei oikein ole mitään mistä kehuisi, pelkkää negatiivista palautetta tulee joka tuutista, kun ei hän meinaa uskoa mitään sääntöjä tms. No mutta nyt lopetan tämän valitusvirren. Ja sanon vielä, että jotenkin sinun blogisi on niin ihanan leppoisa, tämänkin postauksen kun luin niin tuli tosi hyvä mieli (tänään ollut kauhea päivä taas..). Kiitos Mammeli!

Tuula kirjoitti...

Kiitos ideasta! Meilla on todella railakas ryhma tana vuonna nakojaan. Tuosta voisi olla enemman apua kuin jatkuvasta nalkuttamisesta. Taytyykin heti huomenna mainita tuosta toissa. Kiitos!

Johanna kirjoitti...

Hei meille kans tollaiset "liikennevalot"!! ;D

Mitenhän luotettava mittari nuo marjat on lumen suhteen..?

Marge kirjoitti...

Hieno idea nuo liikennevalot!!:))

Ai, tulee vähäluminen talvi?

Alma on kyllä niiiiin lutunen, että Mammelin kannattaa hankkia korvatulpat muutamaksi yöksi, jotta kestät paremmin Alman huudot;)Tuo "oma huone" yöksi on kyllä järkevä ratkaisu:)

Työniloa ja voimia rakkaalle ystävälle!!:))

Helille lähetän tässä myös kovasti tsemppiä!!! Voimia ja siunausta!

tuksu kirjoitti...

Ihana postaus taas! Noista Pihlajanmarjoista en olisi niin varma. Muistan yhden talven Koillismaalla, kun pihlajat olivat tupaten täynnä marjoja, ja wanhat ihmiset uskoivat, ettei lunta tuu...JUU...lunta on enemmän, kuin monena yhteensä :)
Katsotaan...tuleeko..vaiko eikö, mulle riittäisi kyllä se "kuuluisa 5cm"
Oikein mukavaa viikkoa sinne
tuksu

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos ihanasta blogista :)
Muistatte vain sulkea korvat täysin vinkumisen aikaan, ei yhtään lohdutusta, tai EI sanaa, eli siis siitä, kun Alman sulkee portin taakse iltaisin niin eloa kotona jatkatte, kuin koiraa ei olisi olemassakaan ennen aamua teille ;)
Vaatii sisua ja hermoja hetken..

Näin vinkuminen loppuu tosi nopeaan, muuten jatkuu ja jatkuu jos antaa yhtään katsetta, tai huomiota ( ja negatiivinenkinhan on koiralle huomiota)
Tosin nuo te varmaan jo tiesittekin :)

Huomenna taas katsomaan olisiko mammeli päivitellyt blogiaan :D

Marika kirjoitti...

Nuo liikennevalothan kuulostavat jännältä keksinnöltä. Luin tekstin aiheesti suurella mielenkiinnolla :)

Hauvavauvakin senkuin söpistyy! Meidän nuorimmainen hauva täyttää nyt keskiviikkona VUODEN. Siis VUODEN.. Sehän oli juuri äsken (!!!) pikkuinen vauva..

Susanne kirjoitti...

En olisi arvannut että "liikennevalot" ovat, mutta tosi hyvä keksintö on!
On se vaan syksyn tuntu kun pihlajassakin on marjat. Jännä nähdä pitääkö pihlajanmarjaennustus lumen suhteen paikkansa!:)

malli45 kirjoitti...

Liikennevalot ottaisin käyttööni, jos olisin vielä töissä. Hieno keksintö! Pitääpä vinkata työkavereille.
Alma on ihana!
Vaativaa on laittaa se portin taakse, mutta kannattaa.
Meillä kissa öisin käy Isännältä ruokaa naukumassa, lähtee siis mun vierestäni ;)

Katariina kirjoitti...

Kuulostaa hyvältä nuo liikennevalot :)

Ja voi ei, miten ihania lampaita!! Jokohan meillekin ensi kesäksi saataisiin pari pihalammasta.. :)

Anonyymi kirjoitti...

Meillä on kotona käytössä nuo liikennevalot. Toimii kaikkien lasten kanssa, mutta käyttöön otimme ne erityislapsemme kanssa.

Ylivilkas ja käytöshäiriöinen lapsikin ymmärtää nuo valot ja niiden merkityksen, tosin kuviakin käytämme kommunikoinnin apuvälineinä. Meillä on vielä piirretty kasvot noihin kortteihin ja lapsi on nimennyt ne; ilosuu, mutrusuu ja surusuu.

Punaista valoa joutuu vilkuttamaan päivittäin, mutta välissä päästään niinkin ettei punaista tarvita ollenkaan :) Niistä saa palkinnon.